Railway Recruitment Board RRB Exam Question Paper Solved

rrb question paper 2013RRB Model Question Paper 2013:This model question will help you with Railway Recruitment Board (RRB) Exam preparations. Railway Recruitment Board Examination - 2009 in India. every railway job aspirants can utilize this sample exam for online coaching of Railway RRB Exam. The railway recruitment process in the RRB exams is fully computerized and the selection is based purely on the merit of the candidates.

RRB Model Question Paper 2013


1. When was the first underground railway (Metro Railway) started?
(a) 1982 (b) 1989 (c) 1984 (d) 1992
Answer: C

2. Shatabdi Express train was started in
(a) 1984 (b) 1988 (c) 1990 (d) 1985
Answer: B

3. At which of the following places Diesel Component Works is established?
(a) Jamshedpur (b) Patiala (c) Perambur (d) Varanasi
Answer: B

4. Which Zone is the largest in Indian Railways?
(a) Central Railway (b) Northern Railway (c) Eastern Railway (d) Western Railway
Answer: C

5. The railway station situated in the extreme south is
(a) Chennai (b) Cochin (c) Kanyakumari (d) Trivandrum
Answer: C

6. A platform surrounded by rail lines from all the four sides, is called
(a) dock platform (b) passenger platform (c) island platform (d) goods platform
Answer: C

7. When was the nationalization of Indian Railways done?
(a) 1952 (b) 1950 (c) 1951 (d) 1954
Answer: B

8. In which year Research, Design and Standard organization was established?
(a) 1954 (b) 1957 (c) 1959 (d) 1967
Answer: B

9. Railway Staff College is situated at
(a) Bangalore (b) Secundrabad (c) Chennai (d) Vadodara
Answer: D

10. Where is the Research, Design and Standard Organisation situated?
(a) Lucknow (b) Bangalore (c) Pune (d) New Delhi
Answer: A

11. Which is the following pairs of regional Railways and their headquarters not true?
(a) South-Central Railway - Secunderabad
(b) Central railway - Bhopal
(c) South Railway - Chennai
(d) North Railway - New Delhi
Answer: B

12. Between which of the destinations the first Indian train was started?
(a) From Calcutta to Delhi (b) From Mumbai to Thane
(c) From Mumbai to Surat (d) From Mumbai to Madras
Answer: B

13. When was the first train in Indian started?
(a) 1851 (b) 1852 (c) 1853 (d) 1854
Answer: C

14. In which Governor-General’s reign railway lines in India were established?
(a) Lord William Bentick (b) Lord Cornwallis
(c) Lord Kenning (d) Lord Dalhousie
Answer: D

15. A station where the rail lines end, is called
(a) junction station (b) way-side-station
(c) block station (d) terminal station
Answer: D

16. How much distance was traveled by first train of India?
(a) 33 km (b) 36 km (c) 34 km (d) 46 km
Answer: C

17. What is the position of the Indian Railway in the world according to the length of rail lines?
(a) First (b) Second (c) Third (d) Fourth
Answer: D

18. What is the length of North-Eastern Frontier Railway (NEFR)?
(a) 4300 Km (b) 3700 Km (c) 4290 km (d) 5298 km
Answer: B

19. The headquarters of North-Eastern railway is situated at
(a) Mumbai (V.T) (b) Guwahati (c) Gorakhpur (d) New Delhi
Answer: C

20. When was the North-Eastern frontier Railway (NEFR) established?
(a) 15th Jan, 1958 (b) 15th Jan, 1955
(c) 2nd Jan, 1956 (d) 14th April, 1952
Answer: A

21. The headquarters of North -Eastern Frontier Railway (NEFR) is
(a) Calcutta (b) Maligaon (Guwahati)
(c) Chennai (d) Gorakhpur
Answer: B

22. In which of the following cities, the first sub-way train was started?
(a) Mumbai (b) Delhi (c) Calcutta (d) Chennai
Answer: C

23. General Manger is responsible for
(a) Railway Board (b) Railway Ministry
(c) Both railway Board and Railway Ministry
(d) None of these
Answer: A

24. The headquarters of South-Central Railways is situated at
(a) Mumbai (V.T) (b) Chennai
(c) Secundrabad (d) Mumbai (Central)
Answer: C

25. The headquarters of Northern Railway is at
(a) New Delhi (b) Guwahati (c) Gorakhpur (d) Mumbai (V.T)
Answer: A

26. The headquarters of South Railways is situated at
(a) Calcutta (b) Chennai (c) Delhi (d) Mumbai
Answer: B

27. In which institution the training of electric work is being given?
(a) Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering
(b) Indian Railways Institute of Electrical Engineering
(c) Railway Staff College
(d) Indian Railways Institute of Civil Engineering
Answer: B

28. Who invented the railway engine?
(a) Charles Babbage (b) Isaac Newton
(c) James Watt (d) George Stephenson
Answer: D

29. Where is the Indian Railways Institute of Mechanical and Electrical Engineering Insttitue situated?
(a) Nasik (b) Baroda (c) Jamalpur (d) Pune
Answer: C

30. Metro Railway is functioning in which of the following Indian States?
(a) Gujarat (b) Maharashtra (c) West Bengal (d) Tamil Nadu
Answer: C

31.The zone with the minimum length is
(a) North-Eastern Railway
(b) North-Eastern Frontier Railway
(c) South-East Railway
(d) South-Central Railway
Answer: B

32. Where is the Indian Railways Institute of Civil Engineering Institute situated?
(a) Pune (b) Chennai (c) Nasik (d) Sikandrabad
Answer: A

33. How many training institutions of Railways are in India?
(a) Three (b) Four (c) Five (d) Six
Answer: C

34. What is the position of the Indian Railway under the zonal system?
(a) First (b) Second (c) Third (d) Forth
Answer: B

35. Which of the gauges is used in the hilly areas?
(a) Broad gauge (b) Meter gauge
(c) Narrow gauge (d) Special gauge
Answer: C

36. Where is the extreme north of India a railway station?
(a) Jammutavi (b) Amritsar (c) Pathancoat (d) Guwahat
Answer: A

37. How many institutions do give suggestions for railways technology?
(a) One (b) Two (c) Three (d) Four
Answer: B

38. Diesel Locomotive Works is situated at
(a) Perambur (b) Varanasi (c) Kapurthala (d) Bangalore
Answer: B

39. The manufacturing of steam engine in Chittranjan Locomotive Works was stopped in
(a) 1974 (b) 1961 (c) 1971 (d) 1973
Answer: C

40. The passenger bogies of the Indian Railways are manufactured at which of the following places?
(a) Kapurthala (b) Chittranjan (c) Perambur (d) Bangalore
Answer: C

41. Indian Railways which is the largest of the Public Sector Enterprises, is divided in how many regions?
(a) 7(b) 9 (c) 8(d) 10
Answer: B

42. Besides Mahrashtra, Karnataka and Goa, which of the following is the fourth State for Konakan Railway Project?
(a) Kerala (b) Tamil Nadu (c) Gujarat (d) Andhra Pradesh
Answer: A

43. Palace On Wheels train was inaugurated in which year?
(a) 1988 (b) 1972 (c) 1982 (d) 1965
Answer: C

44. When was the Central Railway established?
(a) 5th Nov 1951 (b) 14th Nov 1951
(c) 14th April 1951 (d) 16th August, 1951
Answer: A

45. Rajasthan is under which of the following railway zones?
(a) Northern region (b) Western region
(c) North-Western region (d) Central Region
Answer: B

46. The largest national enterprise of India is
(a) Indian Railway (b) Indian Shipyard
(c) Airways (d) None of these
Answer: A

47. The first locomotive which was manufactured in Chittaranjan on
(a) November 1950 (b) October 1950
(c) September 1949 (d) October 1954
Answer: A

48. Where is the wheel and axle plant of Indian Railways situated?
(a) Chittranjan (b) Kapurthala (c) Bangalore (d) Perambur
Answer: C

49. When was the Jammu City appeared on the map of Indian Railway?
(a) 1965 (b) 1963 (c) 1967 (d) 1965
Answer: D

50. Where is the headquarters of Central Railway situated?
(a) Mumbai (V.T) (b) Mumbai (Church Gate)
(c) Gwalior (d) Gorakhpur
Answer: A