RRB Railway gaurd job eligibility and question paper 2013

Railway guard jobs
Railway guard job eligibility and question paper :Railway guard is the incharge of running train whereas goods guard is the in charge of goods train.The guard can also require the driver to stop the train, or to operate it under his direction, in special circumstances.he can check the entire formation for anything that can endanger safe running of trains.The guard must usually give the driver written permission to proceed in emergency situations.

RRB RAILWAY GUARD JOB

The job of a Railway guard demands hard work and honesty along with courage to handle any situation. For this one should have discipline, patience, responsibility, punctuality, commitment, and above all self-confidence. he strenuous nature of the job is compensated by allowances of which the important one is Running Allowance. You are paid Running Allowance based on the monthly kilometers on the run.

ELIGIBILITY TO BECOME A RAILWAY GUARD IN INDIAN RAILWAY
1. Educational Qualification
For Railway Guard job in India Railway applicants should be at least Graduate in any stream.
Diploma in rail transport will be another desirable qualification
2. Age Limit
Candidates age must be between  18 years to 33 years.
SELECTION PROCESS FOR RRB RAILWAY (GOODS) GUARD

To become a Railway Goods Guard one has to follow the above given steps:-
Step 1
To become a Railway Guard in indian railway one has to apply for the competitive exam to be held for the job whenever declared by any of the RRBs of different zones in the Indian Railways.
Step 2
After clearing the RRB exam (consisting of nearly 150 questions on G.K, Aptitude, Mathematics and General English) held for the post of Railway Guard getting the necessary training one is posted on a Railway station or a particular route
SALARY OF GUARD IN INDIAN RAILWAY
As salary concern for railway guard job now after 06 pay commission the salary is very handy.
(i) Pay Scale - 5200 – 20200
(ii) Grade Pay - 2800
(iii) Initial Pay- 8560
(iv) Total Pay (i) + (ii )-11360 it is also associated with various other allowance
CAREER PROSPECTUS OF RAILWAY GUARD
a.Brakesman
b.Assistant Guard
c.Senior Brakesman
d.Senior Assistant Guard
e.Goods Guard
f.Senior Goods Guard
g.Passenger Guard
h.Senior Passenger Guard
g.Mail/Express Guard

RRB(RAILWAYS) ASM/ GOODS GUARD SAMPLE PAPER

1. Which of the following countries is a land locked country in south America?
a. Ecuador
b. Peru
c. Uruguay
d. Bolivia
Ans : d

 2. Canary Islands belongs to
a. Norway
b. Spain
c. New Zealand
d. Portugal
Ans : b

3. Titan is the largest natural satellite of planet
a. Mercury
b. Venus
c. Saturn
d. Neptune
Ans : c

4. Which of the following planets rotates clock wise?
a. Pluto
b. Jupiter
c. Venus
d. Mercury
Ans : c

5. A difference of 1 degree in longitude at the Equator is equivalent to nearly
a. 101 km
b. 111 km
c. 121 km
d. 125 km
Ans : b

6. The earliest known Indian script is
a. Mori
b. Devanagari
c. Brahmi
d. Kharosti
Ans : c

7. How many times the preamble was amended
a. once
b. twice
c. thrice
d. four times
Ans : a

8. The term socialist was added in the Preamble by the...amendment
a. 40th
b. 42nd
c. 44th
d. 49th
Ans : b

9. The state with the lowest population in India is
a. Goa
b. Tripura
c. Mizoram
d. Sikkim
Ans : d

10. Which person or organisation received the Nobel Prize three
times so far?
a. Medame Curie
b. Linus Pauling
c. Alexender Flemming
d. International Committee of the Redcross
Ans : d

11. The Finance Commission is appointed for every... year
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6
Ans : c

12. Under which five year plan did agriculture show a negative growth?
a. 1st plan
b. 2nd plan
c. 3rd plan
d. 4th plan
Ans : c

13. Who is the founder of the Capital city of Agra?
a. Akbar
b. Babar
c. Sikinder Lodi
d. Mubarak Shah Sayyad
Ans: c

14. The first tide generated electricity project was established at
a. Vizhinjam, Kerala
b. Mangalore, Karnataka
c. Paradeep, Orissa
d. Vishakapattanam
Ans : a

15. National Institute of Oceanography is located in :
a. Calcutta
b. Chennai
c. Mangalore
d. Panaji
Ans : d

16. The 2004 Olympics were held in :
a. Bangkok
b. Rome
c. Athens
d. Nagasaki
Ans : c

17. Who headed the committee appointed on Kargil War ?
a. Gen. V. P. Malik
b. Gen. S. K. Sinha
c. K. Subramanyam
d. K. C. Panth
Ans : c

18. The C. K. Nayudu Trophy is related to the sport of
a. cricket
b. Hockey
c. Football
d. Chess
Ans : a

19. New York is situated on the river
a. Hudson
b. Thames
c. Danube
d. Tigris
Ans : a

20. "The Woman of the Millennium" selected by the British Broadcasting Corporation (BBC) is
a. Margaret Thacher
b. Hillary Clinton
c. Chandrika Kumaratunga
d. Indira Gandhi
Ans : d

21. The General Assembly of United Nations meets
a. Once a year
b. twice a year
c. thrice a year
d. Once in five years
Ans : a

22. The "Common Wealth Games 2002" will be held in
a. Toranto
b. Manchester
c. Tokyo
d. Canberra
Ans : b

23. All India Radio commenced operations in
a. 1926
b. 1936
c. 1945
d. 1947
Ans : b

24. The "Killer Instinct" is written by
a. Sulakshan Mohan
b. M.K.Santanam
c. O.P.Sabharwal
d. Subash Jain
Ans : c

25. The Secretary-General of UN is appointed by the
a. Security Council
b. Trusteeship Council
c. General Assembly
d. World Bank
Ans : c

26. Postal Voting is other wise called:
a. external voting
b. secret voting
c. plural voting
d. proxy voting
Ans : d

27. The Common Wealth of Independent states (CIS) consists of....republica?
a. 10
b. 11
c. 12
d. 13
Ans : c

28. Which of the following harbours is considered as the world's finest natural harbour?
a. Sydney harbour
b. Toronto harbour
c. New Jersy harbour
d. Singapore harbour
Ans : a

29. Who invented Radar?
a. Henrey Backquerel
b. Max Planck
c. Robert Watson Watt
d. Humphrey Davy
Ans : c

30. Sandal Wood trees are mostly found in...
a. Trophical Evergreen Forests
b. Tropical most Decidous
c. Alpine forests
d. Trophical Thorn Forests
Ans : d

31. The first country to legalise medically assisted suicide is
a. Switzerland
b. New Zealand
c. USA
d. Netherlands
Ans : d

31. India's newsprint industry is mainly located in
a. Indore
b. Dehradun
c. Nepanagar
d. Nagpur
Ans : c

32. The tomb of Babur is at
a. Kabul
b. Lahore
c. Multan
d. Larkhana
Ans : a

33. The joint session of the two houses is presided by
a. the speaker
b. the president
c. chairman of Rajyasabha
d. none of these
Ans : a

34. The Gandhara school of Art was influenced most by the
a. Greeks
b. Shakas
c. persians
d. Kushans
Ans : a

35. The Simon Commission was appointed in
a. 1927
b. 1928
c. 1929
d. 1930
Ans : c

36. Sikkim became a full fledged state of the Indian Union, in the year ?
a. 1972
b. 1973
c. 1974
d. 1975
Ans : d

37. Who is the founder of Mahabalipuram ?
a. Rajaraja Chola
b. Mahendra Varman
c. Narsimha Varman
d. Narsimha Chola
Ans : c

38. The 189th member of United Nations is
a. Palau
b. Tuvalu
c. Soloman Islands
d. Nauru
Ans : b

39. When was Burma separated from India
a. 1947
b. 1942
c. 1937
c. 1932
Ans : c

40. Which of the following country has more than 55,000 lakes?
a. Poland
b. Denmark
c. Finland
d. Norway
Ans : c

BHOPAL RRB GOODS GUARD SOLVED PAPER 2008
01. The black hole theory was discovered by
(a) S. Chandrasekhar
(b) Har Gobind Khorana
(c) C.V. Raman
(d) S. Ramanujan
Ans: ( a ) S. Chandrasekhar
02. The main contribution of the Chola dynasty in the field of administration lies in
(a) Systematic provincial administration
(b) A well planned revenue system
(c) A well organized central government
(d) An organized local self government
Ans: ( d ) An organized local self government
03. Who founded the philosophy of Pustimarga ?
(a) Chaitanya
(b) Nanak
(c) Surdas
(d) Ballabhacharya
Ans: ( d ) Ballabhacharya
04. Which of the following battles changed the destiny of a Mughal ruler of India ?
(a) Haldighati
(b) Panipat II
(c) Khanua
(d) Chausa
Ans: ( b ) Panipat II
05. The Vedas contain all the truth? was interpreted by
(a) Swami Vivekanand
(b) Swami Dayanand
(c) Swami Shraddhanand
(d) S. Radhakrishnan
Ans: ( b ) Swami Dayanand
06. Babur entered India for the first time from the west through
(a) Kashmir
(b) Sind
(c) Punjab
(d) Rajasthan
Ans: ( b ) Sind
07. Which was the first among the following ?
(a) Doctrine of Lapse
(b) Subsidiary Alliance
(c) Permanent Settlement
(d) Double Government
Ans: ( d ) Double Government
08. The name of Lord Cornwallis is associated with the
(a) Dual government
(b) Maratha wars
(c) System of subsidiary
(d) Permanent settlement
Ans: ( d ) Permanent settlement
09. Sir Charles Wood?s Despatch of 1854 delat with
(a) Administrative reforms
(b) Social reforms
(c) Economic reforms
(d) Educational reforms
Ans: ( d ) Educational reforms
10. The sea route to India was discovered by the
(a) Dutch
(b) English
(c) Portuguese
(d) French
Ans: ( c ) Portuguese
11. Which of the following pairs is correct ?
(a) Ashvaghosa - Vikramaditya
(b) Banabhatta - Harshvardhan
(c) Harisena - Kanishka
(d) Kalidasa - Samudragupta
Ans: ( b ) Banabhatta - Harshvardhan
12. 4th July, 1776 is important in world history because
(a) Battle of Plassey started
(b) Sea route to India was discovered
(c) English King Charles II was executed
(d) American Congress adopted the Declaration of Independence
Ans: ( d ) American Congress adopted the Declaration of Independence
13. Rowlatt Act was passed in the year
(a) 1917
(b) 1919
(c) 192
(d) 1923
Ans: ( b ) 1919
14. Communal electorate in India was introduced through which of the following acts ?
(a) 1909
(b) 1919
(c) 1935
(d) None of these
Ans: ( a ) 1909
15. Abhinav Bharat was organized by
(a) Bhai Parmanand
(b) Khudiram Bose
(c) Vir Savarkar
(d) None of these
Ans: ( c ) Vir Savarkar
16. On 22nd December, which of the following places has the largest day and shortest night ?
(a) Melbourne
(b) Moscow
(c) Madrid
(d) Chennai
Ans: ( a ) Melbourne