Assistant Station Master examination pattern and syllabus And Question paper

RRB ASM EXAMAssistant Station Master examination:Indian Railway Assistant Station Master is one of the important officials in a railway station. ASM is responsible for monitoring every task to perform in a railway station. It is their prime duty to ensure the safe arrival and departure of trains as well as passengers to and from a particular railway station. An ASM is assisted with technical and non-technical staffs in a railway station for performing each tasks. Assistant Station Master manages these staffs for the efficient out put at station.

ELIGIBILITY CRITERIA FOR ASM EXAM
The Railway Recruitment Board (RRB) conducts Assistant Station Master examination for Indian Railway.The Candidates applying for ASM EXAM must complete the graduation in any discipline.Diploma in Rail Transport and Management from the institute of Rail Transport will be considered as an additional qualification for this Railway job.
AGE LIMIT:The candidates age limit is in between 18-30 years
PAY SCALE:(i) Pay Band - 5200 – 20200
(ii) Grade Pay - 2800
(iii) Initial Pay - 8560
(iv) Total Pay (i) + (ii ) - 11360
SELECTION PROCESS FOR ASM
Selection Procedure followed by RRB Assistant Station Master examination is explained below in form of various stages of Recruitment Procedure
Written Examination (in two stages –preliminary and final) followed by Aptitude Test and Document Verification.Stages of examination are given against each post. Based on the performance of candidates in the written examination and aptitude test, the candidates equal to the number of vacancies will be called for document verification in the main list. In addition 30% extra candidates are also called as standby candidates and they are considered for empanelment only if there is shortfall in emplacement from the main list. During document verification, the candidates will have to produce their original certificates.
ASM SYLLABUS
The syllabus for the ASM written examination will be generally in a prescribed format
(i) General English: Questions on General English are designed to test the candidate's correct usage of prepositions, words and phrases.
(ii) Mathematics: Questions on Mathematics are designed to test accuracy in rapidity in working. These will mostly be questions in Arithmetic.
(iii) General Knowledge: Candidates are expected to possess a broad knowledge of current events and matters of general interest, particularly relating to India, including Indian Railways.
(iv) General Intelligence: The questions are designed to test the candidate's power of reasoning and his ability to draw conclusions.
The question paper will be in English, Hindi, Urdu and local languages and the duration of the examination will be 90 minutes with approximately 100 to 120 questions.
CAREER PROGRESS FOR ASM
Assistant Station Master
Station Master
Station Supt.
Assistant Operations Manager
Divisional Operations Manager
PREVIOUS QUESTION FOR ASM:
This is one of the important section for ASM selection.Every railway job aspirants search for previous question paper for preparing for particular posts.as ASM Exam consists of 120 question with in 90 minutes .so its very essential for candidates to look into previous question paper and practice accordingly to get success in assistant station master exam.
PREVIOUS RRB ASM EXAM QUESTION PAPER
2007 RRB ASM General Knowledge Solved Paper Question paper
1. Which of the following countries is a land locked country in south America?
a. Ecuador
b. Peru
c. Uruguay
d. Bolivia
Ans : d

2. Canary Islands belongs to
a. Norway
b. Spain
c. New Zealand
d. Portugal
Ans : b

3. Titan is the largest natural satellite of planet
a. Mercury
b. Venus
c. Saturn
d. Neptune
Ans : c

4. Which of the following planets rotates clock wise?
a. Pluto
b. Jupiter
c. Venus
d. Mercury
Ans : c

5. A difference of 1 degree in longitude at the Equator is equivalent to nearly
a. 101 km
b. 111 km
c. 121 km
d. 125 km
Ans : b

6. The earliest known Indian script is
a. Mori
b. Devanagari
c. Brahmi
d. Kharosti
Ans : c

7. How many times the preamble was amended
a. once
b. twice
c. thrice
d. four times
Ans : a

8. The term socialist was added in the Preamble by the...amendment
a. 40th
b. 42nd
c. 44th
d. 49th
Ans : b

9. The state with the lowest population in India is
a. Goa
b. Tripura
c. Mizoram
d. Sikkim
Ans : d

10. Which person or organisation received the Nobel Prize three
times so far?
a. Medame Curie
b. Linus Pauling
c. Alexender Flemming
d. International Committee of the Redcross
Ans : d

11. The Finance Commission is appointed for every... year
a. 3
b. 4
c. 5
d. 6
Ans : c

12. Under which five year plan did agriculture show a negative growth?
a. 1st plan
b. 2nd plan
c. 3rd plan
d. 4th plan
Ans : c

13. Who is the founder of the Capital city of Agra?
a. Akbar
b. Babar
c. Sikinder Lodi
d. Mubarak Shah Sayyad
Ans: c

14. The first tide generated electricity project was established at
a. Vizhinjam, Kerala
b. Mangalore, Karnataka
c. Paradeep, Orissa
d. Vishakapattanam
Ans : a

15. National Institute of Oceanography is located in :
a. Calcutta
b. Chennai
c. Mangalore
d. Panaji
Ans : d

16. The 2004 Olympics were held in :
a. Bangkok
b. Rome
c. Athens
d. Nagasaki
Ans : c

17. Who headed the committee appointed on Kargil War ?
a. Gen. V. P. Malik
b. Gen. S. K. Sinha
c. K. Subramanyam
d. K. C. Panth
Ans : c

18. The C. K. Nayudu Trophy is related to the sport of
a. cricket
b. Hockey
c. Football
d. Chess
Ans : a

19. New York is situated on the river
a. Hudson
b. Thames
c. Danube
d. Tigris
Ans : a

20. "The Woman of the Millennium" selected by the British Broadcasting Corporation (BBC) is
a. Margaret Thacher
b. Hillary Clinton
c. Chandrika Kumaratunga
d. Indira Gandhi
Ans : d

21. The General Assembly of United Nations meets
a. Once a year
b. twice a year
c. thrice a year
d. Once in five years
Ans : a

22. The "Common Wealth Games 2002" will be held in
a. Toranto
b. Manchester
c. Tokyo
d. Canberra
Ans : b

23. All India Radio commenced operations in
a. 1926
b. 1936
c. 1945
d. 1947
Ans : b

24. The "Killer Instinct" is written by
a. Sulakshan Mohan
b. M.K.Santanam
c. O.P.Sabharwal
d. Subash Jain
Ans : c

25. The Secretary-General of UN is appointed by the
a. Security Council
b. Trusteeship Council
c. General Assembly
d. World Bank
Ans : c

26. Postal Voting is other wise called:
a. external voting
b. secret voting
c. plural voting
d. proxy voting
Ans : d

27. The Common Wealth of Independent states (CIS) consists of....republica?
a. 10
b. 11
c. 12
d. 13
Ans : c

28. Which of the following harbours is considered as the world's finest natural harbour?
a. Sydney harbour
b. Toronto harbour
c. New Jersy harbour
d. Singapore harbour
Ans : a

29. Who invented Radar?
a. Henrey Backquerel
b. Max Planck
c. Robert Watson Watt
d. Humphrey Davy
Ans : c

30. Sandal Wood trees are mostly found in...
a. Trophical Evergreen Forests
b. Tropical most Decidous
c. Alpine forests
d. Trophical Thorn Forests
Ans : d

31. The first country to legalise medically assisted suicide is
a. Switzerland
b. New Zealand
c. USA
d. Netherlands
Ans : d

31. India's newsprint industry is mainly located in
a. Indore
b. Dehradun
c. Nepanagar
d. Nagpur
Ans : c

32. The tomb of Babur is at
a. Kabul
b. Lahore
c. Multan
d. Larkhana
Ans : a

33. The joint session of the two houses is presided by
a. the speaker
b. the president
c. chairman of Rajyasabha
d. none of these
Ans : a

34. The Gandhara school of Art was influenced most by the
a. Greeks
b. Shakas
c. persians
d. Kushans
Ans : a

35. The Simon Commission was appointed in
a. 1927
b. 1928
c. 1929
d. 1930
Ans : c

36. Sikkim became a full fledged state of the Indian Union, in the year ?
a. 1972
b. 1973
c. 1974
d. 1975
Ans : d

37. Who is the founder of Mahabalipuram ?
a. Rajaraja Chola
b. Mahendra Varman
c. Narsimha Varman
d. Narsimha Chola
Ans : c

38. The 189th member of United Nations is
a. Palau
b. Tuvalu
c. Soloman Islands
d. Nauru
Ans : b

39. When was Burma separated from India
a. 1947
b. 1942
c. 1937
c. 1932
Ans : c

40. Which of the following country has more than 55,000 lakes?
a. Poland
b. Denmark
c. Finland
d. Norway
Ans : c